Gönderen Konu: echolink  (Okunma sayısı 232 defa)

Çevrimdışı TB5MIC

echolink
« : 15 Haziran 2010, 01:06:25 »
Merhaba arkadaşlar yönetmelikle ilgili bir sorum olacak,

Bölgemizde çalışan TA5KS rölesini echolinke bağlamak için kendi çağrı işaretimi kullandım TB5MIC-R olarak, bu işlem yasal yönden uygunmudur bir amatör arkdaşın konuyla ilgili uyarısı oldu, bu nenle konuyu sizlere sormak istedim ve gördüğüm kadarıyla ekolinkte bu şekilde çalışan istasyonlar mevcut.

not: rölemizin TK dan aldığımız ruhsatnamesi vardır fakat üzerinde çağrı işareti yazmamaktadır.

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: echolink
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2010, 08:47:20 »
Ben kanunda echolink ile ilgili bir madde görmedim. Dün bahsi geçen qso'yu dinledim ancak o sırada çıkış yapmaya uygun antenim olmadığından cevap veremedim.
Kanuna göre ister A sınıfı ister B sınıfı olsun hiçbir amatör kendisi röle kurup çalıştıramaz. Röle kurma yetkisi amatör derneklere verilmiştir. Ancak A-B sınıf farkı olmaksızın papağan röle, link, echolink, cross-röle, vs uygulamalar serbest. Dün konuşan istasyonumuz özellikle B sınıfı için dediğinden özellikle bunu belirtiyorum.
Sizin durumunuzda buna uyuyor. Rölenizin ruhsatı olduğundan ve röle dernek üzerine olduğundan herhangi bir yasadışılık yok. Burada tek sorun eğer yaptığınız iş için dernekte herhangi bir karar almadıysanız yani derneğin haberi ve rızası olmadan bunu yapıyorsanız bana göre etik değildir. Onun dışında ben herhangi bir yasadışı durum olduğunu düşünmüyorum.

Çevrimdışı TB5MIC

« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2010, 11:20:38 »
Cevap için teşekür ederim,

yaptığımız iş derneğin rızası olmadan yapılmış değildir, dernek üyesi arkadaşlar ile beraber alınmış ortak bir karardır.

73..

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2010, 16:42:53 »
Merhaba Çağrı bey,

Echolink çalışmasınıda dijital çalışmalardan birisi olarak göz önünde bulunduracak olursak, bu çalışmayı yaptığınız frekans önem kazanacaktır. Eğer siz bu çalışmayı 2m yada 70cm bandlarında yapıyorsanız bir sıkıntı olmayacaktır.

Lakin röle frekanslarında echolink çalıştırılması hele ki, sohbet odalarına bağlanılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Bu hem iletişimi felç eden hemde röle cihazını hele ki orjinal bir cihaz değilse arızalara neden verecek bir durum olacaktır.

Netice olarak yasal bir sıkıntı olmaması adına uygun frekansları kullanmak ve röle frekanslarında kullanılacaksa röle kullanıcılarının onayını almak uygundur.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2010, 18:44:47 »
Echolink bağlantısı yapacağınız Rölenin kendi çağrı işaretini kullanmanızın (TA5KS-R) daha uygun olacağı kanısındayım.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TB5MIC

« Yanıtla #5 : 15 Haziran 2010, 20:00:00 »
Evet doğru söylüyorsunuz fakat röle  ruhsatının üzerinde çağrı işareti yazmıyor, bu durumda röle çağrı işareti ile echolink üyeliğini aktifleştirmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.

73..

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #6 : 15 Haziran 2010, 21:17:07 »
TA5KS çağrı işaretini tahsis ettirdiğiniz kuruluşa başvurarak (Şu an KEGM) başvurarak resmi bir yazı alabilirsiniz.
73,

Mustafa, TA2M