Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

RF İletişim Güvenliği

(1/4) > >>

TA2AOG_SK:
Çok yıl önce kamuoyu Sayın TA1D Mehmet Başak Bey'in görev anında yaşadığı bir tecrübe ile, piyasa ismi Jammer olan cihazlardan TA1D aracılığı ile  haberdar oldu. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ülkemize gelişini takip için tüm basın ve emniyet ekipleri ile birarada beklerken, Cumhurbaşkanı'nın yaklaşması üzerine telsiz irtibatlarının kesildiğini farkettiler. Üstelik bu durum emniyet birimlerinde de kendini göstermişti. Kısacası bütün telsiz cihazları sağır olmuştu.

5-10 gün önce Karaköy-Beşiktaş arası gider iken TBMM Başkanı'nın konvoyuna yol vermek durumunda kaldık, trafik sıkışıklığı sebebi ile konvoy çok yavaş seyir edebiliyordu. Konvoyda üzerinde çok antenli bir jeep vardı ve muhtemelen bu da güvenlik amaçlı bir jammer idi. O anda GSM ile konuşuyordum ve görüşmenin kesilmediği dikkatimi çekti.

Esas anlatmak istediğim husus ise,
Malum "Mavi Marmara" gemisi haberlerini izlerken Türkiye'ye dönen bir yolcunun anlattıkları dikkatimi çekti. Bu kişi Etrafları sarıldığında diğer gemiler ile VHF haberleşmesinin kesildiğini ve bunun nasıl olduğunu anlayamadığını söyledi. Ardından muhabereye el vhf cihazları ile devam ettik dedi. Yani sabit VHF cihazlar susmuş el tipi cihazlar ise görüşmeye devam etmiş, oysa her ikisi de marine band cihazı.

Buradan şu sonucu çıkardım, sabit cihazlar "her ne marka ise" uzaktan susturulmuştu. Elektronikçi gözü ile bakarsak bu işlem basit bir yazılım ile yapılabileceğini biliyoruz.

Önemli olan hususu vurgulamak isterim. Bu ve benzeri cihaz imalatında kendi sektörümüzü geliştiremezsek sonucunun nerelere varabileceğini tahmin edebiliriz. Keza daha derinlemesine inersek, her türlü savaş techizatımızın yazılımı bir başkasının elinde ise sonuç çok daha vahimleşir.

Çok çalışmamız gerek çok.

1B1AB:
Jammer diye bilinen cihazın varlığı çok eskilere gider, 1982 Falkland savaşı sırasında yüzlerce Km'lik bir alanda etkisini gösterebilecek güçde Jammer'ler kullanılmıştır. Jammer cihaz seçimi yapmaz sadece frekans seçimi yapabilir, bu kez marin bandında kullanılmış olabilir, küçük el cihazları da marin band degil de başka bir yerde çalışıyor olmalı ki jammer onları etkilememiş.
Saygılar 73'ler Soyer.

TA2AOG_SK:
Jammer cihaz seçimi yapmaz sadece frekans seçimi yapabilir, bu kez marin bandında kullanılmış olabilir, küçük el cihazları da marin band degil de başka bir yerde çalışıyor olmalı ki jammer onları etkilememiş.Mesajda vurgulamak istediğim yer de burası. Her iki cihaz da marine band iken sabit olan susturulmuş diğer el telsizi susmamış.

Sabit olana yapılan müdahale jammer türü frekans bastırma değil de, cihazda önceden var olan bir yazılım ile susturulması. Bizdeki Aselsan cihazlarında olduğu gibi.

Önemli olan da burası. Kullandığımız cihazlarda dışa bağımlı isek kolay bir şekilde susturulabilir veya yanıltılabilir.

TB2CCC:

Yapın kardeşim sizde köfte muhabbeti yapacağınıza...Milyonlarca Amatörlerin sitelerini bir gezin bakalım nelerle uğraşıyorlar bizler neler ile....
                    Teknoloji olarak daha hiçbirşey üretmiş değiliz 2010 yılına kadar.Bir araba yapalım dedik eşşekler yedi.Şimdi diğer milletlerin markalarına çalışıyoruz.
                    Mesela bakın RUS amatörlerine %80 i kendi cihazını kendi imal eder kullanır.En fazla 35 marka cihazları vardır.Çok azı ABD ve Japon menşeyli cihaz kullanır.
                    Geçmiş yıllarda biryerde okumuştum "Tilki Avı" olayında vericinin yerini köpekler bulmuştu... :-))))
                    Şimdiye kadar hiçbir radyo,tv,elektronik eşya,tıbbi cihaz,, ve yazılım üretebilmişmiyiz acaba!..
                    Ne ise söyleyecek daha çok şey var ama....
                    Jammer olayına gelince en az 3 bandda çalışan bir cihazı çok cüzi bir fiyata Tahtakale'de bile bulabilirsiniz.Yapımcısıda ya Taiwan dır yada Çin.... :-)))

TA3FB:
Benim dinlediğim bir röportajda ise birisi "baskın anında diğer gemilerle haberleşmemiz kesildi, ancak halk bandı telsizlerler ile gemilerle haberleştik, onu nasıl engellemediler anlamadım" dedi. Marine band haberleşmesini jammer ile engellemişler ancak halk bandı akıllarına gelmemiş anlaşılan. Cihazların uzaktan kilitlenmesi olayına katılmıyorum.
Barış

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git