Gönderen Konu: Yeni amatörüm, nasıl bir cihaz...  (Okunma sayısı 199 defa)

Çevrimdışı TA4SO

Yeni amatörüm, nasıl bir cihaz...
« : 15 Mayıs 2010, 10:06:40 »
Merhabalar,

Bir elektronikçi ve fizikçi olarak RF ve amatör telsizciliğe her zaman ilgim vardı ve yaklaşık 1,5 yıl önce kasım sınavında belgemi almak nasip oldu.
Belgemi aldıktan sonra bu güne kadar uğraşmak fırsatı olmadı, elimde bir sabit istasyon birde mobil iki CB alıcı var.
Degen 1103 ve Grundig Satellite 650 kısa dalga alıcılarım var ve HF bantta bazı amatör görüşmeleri dinleyebiliyorum.
Şimdi amatör bir cihaz almak istiyorum ve değerli tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Muğla Gökovada oturuyorum ve çevremdeki röleler (Bir arkadaşım mesaj atmıştı: Dalamanda bir papagan rölesi çalısmaktadır: 439.300 88.5 t. 145.575 dalaman-145.350 yatağan-145.975 marmaris simplex echolink 24 saat yayındadır.) şeklinde.

İlk olarak nasıl bir cihaz almalıyım? Yanlızca VHF-UHF veya dual bir cihazmı, yada Kenwood TH-7F veya Yeasu VX7R benzeri bir cihazmı alayım. Taşınabilir olması benim için daha uygun olacak.

Çok değerli tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Yeni amatörüm, nasıl bir cihaz...
« Yanıtla #1 : 15 Mayıs 2010, 11:09:10 »
Şadan bey merhaba,

Amatör bandlarda kullanmak üzere satın alacağınız cihazı seçerken bazı kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

Bunlardan birincisi , bence en önemlisi, alacağınız cihaz için ödeyebileceğiniz en yüksek ücret nedir?
Diğer bir husus, Hangi bandlarda hangi modülasyonlarla haberleşme yapmayı düşünüyorsunuz?
Görüşme yapacağınız istasyonlar ve aktarıcılar için en fazla ne kadar bir güce ihtiyacınız var?
Geniş bandlı dinleme (amatör band haricindeki frekanslar) ihtiyacınız varmı?

Bu kriterler doğrultusunda aşağıdaki konularda bir karara varabilirsiniz:

Cihaz çalışma frekansı (VHF - UHF - VHF/UHF - HF/VHF/UHF)
Cihaz çıkış gücü (El cihazı - Mobil cihaz - 0,5W - 1,5W - 5W - 25W - 50W - 100W vb.)
Cihaz modülasyon türü (FM - FM/WFM/AM - FM/WFM/AM/SSB/CW  FM/WFM/APRS vb)

Bu şekilde cihazınızın türünü tesbit ettikten sonra bu kriterleri sağlayan ekonomik durumunuza uygun cihaz modelleri üzerine ataştırma yaparak teknik özellikleri size en uygun gelen cihazı alabilirsiniz.

Burada size herhangi bir cihaz marka yada modeli önermiyorum. Yukarıda bahsettiğim konuları irdelediğinizde zaten bu konuda seçeneklerinizi birkaç taneye kadar düşüreceğinizden ve cihazlar konusunda temel bilgilere sahip olacağınızdan dolayı sonrasında seçenekleriniz hakkında görüş bildirmemin daha doğru olacağını düşünüyorum.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #2 : 15 Mayıs 2010, 12:42:13 »
Şadan Bey Selamlar,

Öncelikle tüm çalışmalarınızda başarılar dilerim. Bende Mustafa Beyin söylediklerine katılıyorum. Belki ilave edebilecek bir şey varmı derseniz ;

Öncelikle radyo amatörlügünün geniş yelpazesi içinde ne yapmak istediğinizede karar vermeniz gerekir. Bu gün VHF ve UHF bandlarında bir çok şekilde çalışma yapabilmek mümkün . Bunu yanında Hf bandlarıda yapabilecekleriniz birazdaha sınırlı. Yanlız ricam bir yön ile ilgilenirken diğer yönün unutulmaması .
Birde alışverişleriniz sırasında acele etmeden araştırarak yapmanız yönünde . Her ucuz cihazın iyi olamayacağı gibi her pahalı cihazında iyi olamaması olabilecek bir olay.
bakınız bu forumdaki TA1DX arkadaşımızın yazışmalarına .
Evet şimdilik aklıma gelenler bunlar. Detaylar içinde herzaman e posta gönderebilirsiniz.
selam ve saygılar,
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #3 : 15 Mayıs 2010, 13:31:45 »
Sayın Mustafa ve Emin Bey öncelikle ilginize çok teşekkürler.

Sorumu biraz daha açayım istiyorum.
VHF ve UHF ile ilgileniyorum ama gönlüm uzak mesafelerde, HF de :).
Bahsettiğim el tipi cihazları da bu nedenle düşünmüştüm, VHF-UHF kullanırım diğer bantlarda da dinleme yaparım diye.
Bir diğer nedende hafta içi üniversitede teknik uzman olarak çalışıyorum, yanımda taşıyabileyim istiyorum.
Daha sonraki aşamalarda düşük güçlü kısa dalga ssb alıcı/verici v.s. projelerinden de yapma niyetim var.
Devamında da antenler v.s.
Yapım için elektronik bilgi ve teknik imkanlarım mevcut sadece Muğla'da malzeme temini problem oluyor.
Zorunluk kalksa da mors çalışmaya devam ediyorum en yakın zamanda da sınava girip A sınıfı ehliyet almaya da çalışacağım.

Bu yazdıklarım ışığında tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim.

Tekrar teşekkürler, saygılar.
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA8C

« Yanıtla #4 : 15 Mayıs 2010, 13:54:46 »
Şadan bey merhaba,
İSTERSENİZ YEASU FT-817  Yİ BİR İNCELEYİN BEN YILLARCA KULLANIYORUM ÇOK FOKSİYONEL BİR CİHAZ BİR ÇOK SORUNUZA CEVAP VERECEGİNE İNANIYORUM  QRP BİR TELSİZ AMA HEM SABİT HEM MOBİL HEM ARAZİ ŞARTLARINA UYGUN HARİCİ ANTENLERİ VE İÇİNDE BATARYASI İLE ÇOK GENİŞ ÇALIŞMA İMKANI SUNAN BİR TELSİZ TABİKİ KARAR SİZİN
GAZİANTEP DEN SELAMLAR
TA8AL
WWW.GAZİTRAC.ORG
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2010, 07:41:29 »
Şadan Bey Selamlar,

Öncelikle yön konusunu hallettiğimize göre işi biraz detaylandıralım.

Evet UHF ve VHF de el cihazınızın olması güzel yanlız bu tür cihazlar ancak şehir içinde ve rölelerin olması durumunda işinizi görebilecek bir cihaz. İş görecek derken muhabere yapabilmeniz için ancak yeterli olacaktır. Ama başka tür haberleşmeler için işinizi çok görmezler. Güç olarak yeterli seviyede değildirler. Dışardan gerilim vererek maksimum 5 watt civarına yükseltebilirsiniz ç Buda çok uzun olmayan çalışma ve bir yere bağlıklık demektir. Eh ozaman el cihazının bir geçerliliği kalmıyor. Eğer şehrinizde röle mevcut ise bu cihaz ancak size iletişim konusunda yardımcı olur. O zaman biraz daha büyük bir araç cihazına geçmeniz gerekir. Hazır araç cıhazına geçmiş iken benim tavsiyem birazdaha üstüne ekleyip all mode  bir cihaz almanız olacaktır. HF konusunda  Kendiniz yapmak isterseniz forumlarda QRP cihazların zaman zaman yapıldığını göreceksiniz irtibata geçerseniz sizinde edinme şansınız olur. Malzeme konusunda Büyük şehir olarak avantajımız biraz daha fazla . Bu konuda yardımcı olmaya çalışırım. HF konusunda hazır bir alet alırsanızda zaten tüm amatörlük hayatınız boyunca kullanıldığını göreceksiniz. Eğer aç gözlülük etmez iseniz. Bakınız örnek ben TA2FE
Bu arad mors çalışmalarınız ancak kendinizi geliştirmek için işinize yarar ve tavsiye ederim ama mors artık imtahanlardan çıkarıldı . Sadece girip puan almanız A sınıfı için yeterli olacaktır.
Selam ve saygılarımla
TA2FE
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul