Merhaba Hanefi Bey, Nasılsınız??
Başkanım, antenlerin SWR' lerini ölçtünüzmü? Cihazın kendi orjinal anteni bile olsa kullandığınız frekanslarda oluşabilecek SWR farklılıkları, antenden yayılacak sinyal seviyelerinde farklılığa neden olabilir. Bu, çatı antenleri içinde böyledir. Bozuk SWR, hem çıkış gücünü düşürür, hem batarya tüketimini arttırır.
Anten yapıları hakkındaki sorunuzu anlamadım, ama her iki banttada aynı tip anten kullanabilirsiniz, sadece boyutlar farklı olacaktır.
Uzak mesafe haberleşmesinde gök dalgaları kullanılır, HF bandında Gök dalgaları, atmosfer katmanlarından (içeri) yansıyarak, dünya üzerinde farklı noktalara düşer. 2 metre ve 70 cm frekansları, teorik olarak yer dalgası ile haberleşilen frekanslardır. Göz gördüğünce giderler ve bu noktada atmosfer katmanlarından yansıtılamadan delip geçerler, uzayda kaybolurlar. Ama zaman zaman TROPO dediğimiz oluşum oluşur, bu oluşumda atmosfer, sinyalleri gene içeri yansıtır ve bir nevi gök dalgası gibi uzaklara iletir. frekans yükseldikçe Tropo şansı azalır. Bu nedenle Uzak-DX görüşmeler için VHF bandı (VHF bandı denince 30 MHz-300 MHZ arası tüm frekansları düşünün, bizi ilgilendiren 50 Mhz ve 144 Mhz) denenir.
VHF ve UHF de, Digital haberleşme denince benim aklıma Paket radyo ve APRS geliyor, bunları her iki banddada yapabilirsiniz, ayrıca RTTY, SSTV gibi çoğunlukla HF de kullanılan digital modlardaki haberleşmelerinde, daha uzaklara gitme şansları fazla olduğu için 2 m bandında yapılması normaldir.
Saygılarımla,
Atila, TA1DX