Gönderen Konu: 2 metre ile 70 cm arasındaki farklılık  (Okunma sayısı 355 defa)

Çevrimdışı TA8C

2 metre ile 70 cm arasındaki farklılık
« : 02 Nisan 2010, 11:56:51 »
Beklide birçok yeni amatör olan arkadaşlarımızın merak edipde soramadığı bir konu olduğunu düşünüyorum.
   1)Bazen 10 km  uzaklıktaki bir istasyonla 433.500 mhz de simpleks görüşme yaparken  3 sinyal gelen bir istasyon 145.500 mhz  de.yapılan görüşmede aynı istasyon 5 sinyal geliyor ve   iki  istasyonda FM modülasyonu kullandığı halde görüşme arasındaki modülasyon  tonları farklı  geliyor       
 2) 433,.500 mhz de yapılan görüşmede batarya 10 saat gidiyor ise 145.500 mhz de görüşmelerde batarya 5 sat gibi sürede bitiyor
 3) Genelde  yapılan anten patentleride farklıdır biri kapalı dipol kullanırken diğeri açık dipol kullanılıyor .
 4) Genelde  DX çalışmalarda ve DIGI Modlarda  2 metre bandı kullanılır

145.500 ile 433.500 mhz arasındaki görüşmeler neden  farklıdır. nedir bu aradaki farklılık

Bu konuya teknik yorumlarınızı bekliyorum

TA8AL
www.gazitrac.org

TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA3ADK

Ynt: 2 metre ile 70 cm arasındaki farklılık
« Yanıtla #1 : 02 Nisan 2010, 12:37:42 »
Bilgilendirme yapacak kadar yetkin değilim ama nacizane kendi düşüncelerimi belirteyim .

Aslında hemen hemen tüm sorunların temelinde ki neden dalga boyu . 144 mhz in dalga boyu 2 metre ike 430mhz in 70 cm . Dalga boyu kısaldıkca görüşme mesafemiz kısalıyor .

Digital modlarda ise uhf hatta daha yüksek frekanslar daha avantajlı olabilir . Tabi yapacağını çalışma ile de doğrudan bağlantılı bir durum .

Çevrimdışı TA2ATG

« Yanıtla #2 : 04 Nisan 2010, 03:17:17 »
Frekans yükseldikçe radyo dalgaları optik özellikler göstermeye başlarlar.Işığınkine benzer davranışlar gösterirler.UHF binalar gibi engellerden VHF ye göre daha fazla etkilenir.
 DX görüşmelerin VHF de yapılmasının sebebi VHF dalgalarının zaman zaman atmosferden yansıyabilmesinden kaynaklanır.Bu durum UHF de çok nadir denecek kadar azalır.
 Farklı bantlardaki farklı batarya tüketimi cihazın çıkış katının yapısına göre farklılık göstreceğinden sizin başınıza geleni genellemek doğru olmaz.
Malazgirt Bizans'ın Türk'e secdesi  Bu ses insanlığa hakkın müjdesi

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #3 : 05 Nisan 2010, 11:47:24 »
Merhaba Hanefi Bey, Nasılsınız??

Başkanım, antenlerin SWR' lerini ölçtünüzmü?  Cihazın kendi orjinal anteni bile olsa kullandığınız frekanslarda oluşabilecek SWR farklılıkları, antenden yayılacak sinyal seviyelerinde farklılığa neden olabilir. Bu, çatı antenleri içinde böyledir. Bozuk SWR, hem çıkış gücünü düşürür, hem batarya tüketimini arttırır.

Anten yapıları hakkındaki sorunuzu anlamadım, ama her iki banttada aynı tip anten kullanabilirsiniz, sadece boyutlar farklı olacaktır.

Uzak mesafe haberleşmesinde gök dalgaları kullanılır, HF bandında Gök dalgaları, atmosfer katmanlarından  (içeri) yansıyarak, dünya üzerinde farklı noktalara düşer. 2 metre ve 70 cm frekansları, teorik olarak yer dalgası ile haberleşilen frekanslardır. Göz gördüğünce giderler ve bu noktada atmosfer katmanlarından yansıtılamadan delip geçerler, uzayda kaybolurlar. Ama zaman zaman TROPO dediğimiz oluşum oluşur, bu oluşumda atmosfer, sinyalleri gene içeri yansıtır ve bir nevi gök dalgası gibi uzaklara iletir. frekans yükseldikçe Tropo şansı azalır.  Bu nedenle Uzak-DX görüşmeler için VHF bandı (VHF bandı denince 30 MHz-300 MHZ arası tüm frekansları düşünün, bizi ilgilendiren 50 Mhz ve 144 Mhz) denenir. 

VHF ve UHF de, Digital haberleşme denince benim aklıma Paket radyo ve APRS geliyor, bunları her iki banddada yapabilirsiniz, ayrıca RTTY, SSTV gibi çoğunlukla HF de kullanılan digital modlardaki haberleşmelerinde, daha uzaklara gitme şansları fazla olduğu için 2 m bandında yapılması normaldir.

Saygılarımla,
Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #4 : 05 Nisan 2010, 13:00:41 »
Madde 2 de sorulan soru dalga boyu ile alakalı değildir. Sadeceçıkş katınızın yüke verdiği güç 2 metrede daha fazla iken 70 cm de düşüktür. Bir watt metre ile test edin göreceksiniz. Kısaca çıkış katınız 2mt de 1.5 Watt verirken 70 cm de 0.5 Watt veriyor..

Çevrimdışı TA8C

« Yanıtla #5 : 06 Nisan 2010, 15:23:00 »
KONUYA İLGİ DUYUP CEVAP YAZAN TÜM ARKADAŞLARA HÜRMETLERİMİ SUNUYOR VE ÇOK TEŞEKÜR EDİYORUM  HA BU ESNADA  YENİ AMATÖR OLAN BİR ÇOK ARKADAŞLARIMIZ DA SİZLERİN SAYESİNDE UHF---VHF  KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLDULAR

TA8AL
gazitrac.org
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #6 : 06 Nisan 2010, 23:53:27 »
Merhaba,
Radyo haberleşmesinde RF' in daha detaylı söylemek gerekirse, band yapısını ve modların özelliklerini bilmek ve ona göre anten ve mevsim, zaman dilimi gibi özelliklere uygun şekilde kullanıp daha iyi radyo haberleşmesi yapmak mümkün olabilir.

Hanifi başkanım pek çok arkadaşın bilmediği ve neden öğrenmesi gerektiğini bile bilmediği bir konu hakkında güzel bir soruyla aslında pek çok kişi için faydalı oldu. Ellerine sağlık diyorum. Bu tip konuların açılması herkese faydası olacağını düşünüyorum. Bizlerde bu arada bilgilerimizi tazelemiş oluyoruz.

HF bandlarında QSO yapmak marifet değil ! Marifet bandları uygun kullanıp, en iyi şekilde haberleşebilmekte. Marifet zorda kalınca elindekilerle kendi antenini yaparak haberleşebilmekte değil mi ?
Selamlar,
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA8C

« Yanıtla #7 : 07 Nisan 2010, 00:56:47 »
                    TELSİZ TEKNİĞİ İLE UZAK MESAFELER

Bir antenden çıkan elektron dalgaların boyu uzak veya yakın görüşme yapabilmeyi Nasıl etkilerse, Antenden çıkan güç ve atmosferik şartlar ayrıca atmosfer dışındaki güneş patlamaları da Çok önemlidir.Diyelim bir telsiz cihazı aldınız yada yapmak istiyorsunuz, amatörce telsizle ilgileniyorsunuz,Uzaklarla çok uzaklarla haberleşmek istiyorsunuz, en güçlü ben olmalıyım demek istersiniz Bunun yolu telsiz tekniğini iyi bilmekten geçer,Hiç kimse dört dörtlük degildir herşey paylaştıkça küçülür ama bilgi paylaştıkca büyür

Sevgili korhan bey ve yazıma ilgi duyup cevap yazan tüm arkadaşları canı gönülden kutluyor ve tüm çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum

TA8AL
gazitrac.org
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
Edouard Le Berquier