Gönderen Konu: 2m yagi anten  (Okunma sayısı 274 defa)

Çevrimdışı TA8EO

2m yagi anten
« : 07 Nisan 2010, 22:53:23 »
Daha önçe 9 eleman 3 metre uzunluğunda 145mhz yagi yapmış ve oldukcada menmun kalmıştım , şu an ise elimde 4.5 metre uzunluğunda boom var ve aynı boom üzerine hem yatay hemde dikey eleman yerleştirip kullanmak istiyorum . Tabii bu yüzden yapmam gereken anten 4 metre veya maksimum 4.25 metre olmalı , bu ölçülere yakın kapalı dipol şeklinde yagi anten yapan ve kullanan kimse varmı ? Bu uzunlukta olabileçek en kazançlı anten , elemanlar için 8mm driver içinde elimde 10mm ve 12mm içi boş alümiyum mevcuttur .Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum ,saygılarımla .

Çevrimdışı TA8EO

Ynt: 2m yagi anten
« Yanıtla #1 : 08 Nisan 2010, 14:56:24 »
Atıyorum elimizde 10 elemanlı 3 metre boom uzunluğunda 12db lik ve 10 elemanlı 5 metre boom uzunluğunda yine 12db lik anten var aralarında başka bir fark varmıdır , yoksa kısa olan aslında 12db değilmide bizlerimi kandırıyorlar ?

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #2 : 08 Nisan 2010, 17:54:51 »
Bülent Bey Selamlar,

Baktımki kimse cavap vermemiş. Ben bilgimi yettiğince cevap vermeye çalışayım.
Öncelikle sorulare ile başlayacağım . Gerçi biraz ahret sorusu gibi olacak ama kusuruma bakmayın.

Aynı boom üzerine cross yagi yapmak için bir programdan destek alıyormusunuz?.

Sebep ; Normal şartlarda tek yönlü vertikal-horizantal yagi için programlar size eleman boylarını ve aralıklarını verir . Hatta eleman çaplarını da verirler. Burada her zaman eleman çapları eldeki mevcut malzemeye göre yapılırlar ama bu frekans aralığını değiştiren bir etki olduğu için ilk tasarım yapılırken dikkat edilirse iyi olacak bir konu.
Eleman çapı ile yine bu sitede başka konu içinde geçmişti hatırlıyorum ama malesef linkini hatırlayamadım.

Eğer cross bir yagi yapmak isterseniz bunların elemanlarının birbirini etkileyeceğini bu nedenle bir program vasıtasıyla hesaplatmanın doğru olacağını düşünüyorum .

Hatta bu iki değişik polarizasyondaki canlı elemanların birleştirilme formülü farklı bir konudur.
Bu sebeple seçim yapmadan önce nasıl birleştirileceği konusunda detay veren bir model seçmekte yarar var.
Yagi antenler sırasında genelde kolay olduğu için ben gamma mach kullanıyorum .

Bu arada son sorunuza istinaden kullandığınız mach (Kapalı dipol , gamma mach ) anten eleman
boyutlarını biraz farkettirsede elinizdeki boom uzunluğuna göre eleman boyutu seçmeniz mümkün değildir. Sadece eleman sayısını artırarak kazancı artırmanız mümkün olur
Burada bizim kazanc ve yön teminimizde eleman sayısı arttıkça kazanç ve yönlerdirmenin artması esastır. Yanlız kazanç değerleri karşılaştırılırken referans kazancının aynı olması gerekir Örnek:db veya dbi aynı gibi görünsede oran olarak farklılıklar içerirler.
Yani kazanç konusundaki değer birimlerine dikkat.
İşte sizin kısa antenlerde kandırıyorla mı sorunuzun esas cevabı burada . Hayır kandırmıyorlar ama değişik bir birimle söylüyorlar .
Mümkün olduğu kadar sıra takip etmeye çalıştım ama eksik kalan kısımlar olursa  yine yazın tamamlamaya çalışayım .
Tekrar süçü lisan ettiysem tüm arkadaşlardan özür dilerim .
Selam ve saygılarımla
Emin
TA2FE 
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #3 : 08 Nisan 2010, 23:10:09 »
Merhabalar Emin bey

Cevabınız için teşekkür ederim . Bir boom üzerinde hem yatay hemde dikey anten yapmak istiyorum ama bunları cross değilde istek üzerine bir röle sistemi ile ayırıp bağlamak sureti ile yerine göre rölelere girmek veya simplex görüşme yapmak veya  2m ssb dx yapmak . Bu yüzden bu ölçülere yakın iyi çalışan bir yagiyi aynı boom üzerine yerşleştirmek için uğraşıyorum . Proğram olarak iki proğram kullandım ama dk7zb veya onun gibi tecrübeli amatörlerin yapmış olduğu anteni tekrar hesaplattığımda eleman yerleri değişmekte , bir çok deneme yaptım ama bir yanlışlık yapıyorum mutlaka başka açıklama kalmadı , db ve dbi konusunda haklısınız bunlar farklı terimler linklerde verdiğim antenler mesela uzun değil ama kazançlı görünüyorlar . Belki bu antenleri kim nasıl test etmiş diye düşünüp çevap verebilirsiniz ama bunlar gibi bir çok örnek var internette vede simülasyonları ile birlikte, bunlar aklıma ilk gelenler .Kapalı dipol terciğim gürültü olayının en aza indirilmesinde dolayıdır . Boom konusunda ise elimde bulunan ölçülere en yakın , en verimli , elemanı en bol anteni yapmak istememdir  saygılarımla .

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,7960.0.html
http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch10/chiave1222.htm

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2010, 07:02:55 »
Bulent Bey,
Iyi Gunler,
Anten kazancinin, eleman yani director lerin adedi ile baglantisi var,
fakat kazanc her sey degil, genelde anten dizayn edenler, optimizasyona gidiyorlar.
Ornegin,
1- anten kazanci,
2- anten den yayilan sinyalin kalkis acisi
3- anten giris kisminin empendansi,
4- sinyalin yayilim genisligi
5- bant genisligi
6- mekaniksel zorunluluklar
7- monte edilecek yer ve yukseklik
ve diger nedenlerden dolayi anten elemanlarinin yeri ve boom uzunlugu degiskenlik gosterir.
Bildigimiz gibi, kapali dipole anten giris empedansi yaklasik 300 ohm. acik dipole de 28 ohm civarinda (Yagilerde)
Kimi amator anten girisinde empedans denklestirici kullanmak istemiyor ben, direkt olarak koaksiyelimin uclarini baglamak istiyorum dusuncesinde olabiliyorlar. director lerin yerlerini degistirerek bunu saglayabiliyor.kisacasi herkesin onceliklerine bagli olarak anten dizayni degisiklik gosterebiliyor.

bilmem biraz olsun bilgelendirebildimmi?
selam ve sevgilerimle
yasar GOCET
VU/TA3D

Çevrimdışı TA8EO