Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

Bobinli Dummy Load

<< < (4/4)

TA8E:
Sayın Büyüğüm,
Öncelikle ellerinizden öperim. Sizlerin bize gösterdiğiniz ve açtığınız olda ilerlemek çabası içindeyiz. Yayınladığınız devre ile ilgili birkaç konuyu açıklamak gerekiyor.
1)İdeal reaktanslar ister kapasitif ister endüktif olsun üzerlerinde güç harcamazlar çünkü her zaman akım ve gerilim arasında 90 derece faz farkı bulunur bu nedenle P= IxVx cos fi dir. Buradan cos90= 0 olur ve P=0
2)Paralel rezonans devresinde rezonans anında XL=XC olur ve eğer sistem idealse R=0 dır.
3)Eğer sistem ideal değilse sistem üzerinde sadece kaçak rezistans değeri kalır ki sizin devrede kullandığınız bu kaçak ( stray ) Direnç değeridir. Yani sonuç olarak yük gene Gerçek ( R ) değeridir.
4)Bu nedenle  “yabancılar hantal dirençleri vs kullanarak” frekanstan bağımsız bir yük elde etmek istemişlerdir çözüm ise (R) dirençtir çünkü GERÇEKTİR.
5)Yazdıklarınızdan anlaşılıyor zaten ısı enerjisi açığa çıkıyor buda ancak (R gerçek direnç) üzerinden geçen akımla olur bu nedenle yüksek güç harcama durumuna göre bobini metal (pirinç) yüzeye sardırıyor veya tel çaplarını değiştiriyorsunuz.
6)“Yerli ve yabancı literatürlerde ve halen bugün internet ortamında bu tür bir kör yük bulunmuyor” ifadesi doğrudur çünkü bu devre yabancılar tarafından Kör yük olarak telakki edilmez.
7)Sistem anten gibi çalışıyor diyenler bir nebzede olsa haklılar çünkü rezonanstaki antenlerin güç harcayan kısmı ise antenin Radyasyon direncidir bir bakıma kaçak direnç gibi düşünülebilir.  Eğer bobinin ucunu çeker açarsanız elinizde hala bobin vardır tel yoktur, kaldı ki UHF VHF de kullanılan heliks anten bobin değilde nedir?
8)ARLL Handbook un ilk bölümlerinin arkadaşlar tarafından okunması ve üzerinde düşünülmesi gerekir.
Kalın sağlıcakla 73’s DE TA8E

TB6BHK:
Sayın Mehmet Şevket Çetin bey kardeşim.
yazıyı okumuş üşenmemiş, bir de cevap yazmışsın.  Yazınızın içi tenkit, eleştiri de olsa yine iyi yine güzel. Asıl eleştiri konu ile hiç uğraşmamak ve dile getirmemektir. Yazınızda matamatik unsurları gözüküyor. Keşke bütün    amatörlerimiz matematik bilse. Hesap kitap bilse, ve bu bilme amatörlüğün dışında başka kurumlara yayılsaydı, matemetik, ölçü...bilen elemanlar    neler neler yapamazlardı.
Mevla ayette şöyle bildirmiş.
----Biz her şeyi bir kaderle yarattık---  Kader yani ölçü, matematik, fen, hesap, kıtap.  Ve bizler matemetiği bu ölçü üzerine yaratılmış olan ay ğüneş...gibi cisimlerin hareketlerinden çıkarıyoruz.
Benim ağabeyim bir dehadır. 33 teknik kitap yazdı ve bastırdı. 34 üncüyü yazamadı, çünki ortalıkta bu kitapları okuyup anlayabilecek seviyede insan kitlesi...

Yazınızın üstüne bu yazıyı koymak istemezdim yazınız son yazı olarak orda kalsın isterdim ama  cevap vermemek de kabahat sayılır.
Bizler birer operator, pratisyen,  hadi teknisyen  olalım. Siz matematiğinizi kuvvetlendiriniz. Ben şahsen bundan memnunluk duyarım.    Yurdumuzda hesap kitap bilen insanlar bulunsun
73 Hüsnü Köktürk   

TB6BHK:
1 kW  hazır tel dummy load
Demek yalnız değiliz, biri daha  NANDU   VU2NAN  tel dummy load kullanmış.
Yıllar önce Heathkit SB-200 Linear Amplifier, lambasını değiştirecekken lambayı test edecek bir dummy load aradım, hemen aklıma bin vatlık elektrik ocağı geldi diyor. Ocağın direnç teli 50 yaklaşık ohm imiş. Test başarıyla sonuçlanmış. Daha sonra  aynı şekilde Dentron GLA-1000 başarıyla test edilmiş. Konu ile ilgili linkler aşağıda.
http://www.nd2x.net/w4emf/GLA-1000_skem-trans.gif     şema
http://www.nd2x.net/w4emf-GLA.html
http://1.bp.blogspot.com/_7hFdqbTZE3E/TSwVJxGvqyI/AAAAAAAAA6s/DCEkt6dZ9TY/s1600/untitled27.JPG
http://nandustips.blogspot.com/2011_02_01_archive.html
http://www.radiowrench.com/sonic/gla1000cpvdiagram.jpg
http://www.radiowrench.com/sonic/so02179.html
http://nandustips.blogspot.com/2011/02/handy-1-kw-hf-dummy-load.html

73  Hüsnü Köktürk

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git