Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

TA7W nin Balık oltası HF anten Çalışması

<< < (2/2)

TA1TC:
Çalışmanız için sizi canı gönülden kutluyorum.

73

TB2NIM:
konu ile ilgili olarak calısmayı yapan arkadasımıza   barisdinc@gmail.com TA7W adresinden ulasabilirsiniz..Ben sadece bu calismayı buraya tasıyıp ilgilenen arkadaslarla paylasmak istedim..
TB2NIM*Alaaddin

TA2VO:
Merhaba arkadaşlar.

Sayın TA5FA ; genelde Hf yani 3-30 MHz. arası için kullanılan toroidler kırmızı renkli ama üretici firmaların renk kodları farklı olabiliyor . Benim elimde sarı+ limon küfü renkli toroidler var. Bu nedenle sadece renge bakarak seçmek hatalı olabilir. Ya üreticinin bilgileri olmalı yada elimizdekini ölçmeliyiz. Bunun en iyi yolu 1:1 balun sarıp suni yüke bağlayarak  SWR sini ölçmek. SWR 1,5-2 yi geçmemeli ve toroidde ısınma olmamalı. Toroidlerin kullanılabileceği güç sınırları var çap ve kesit alanı arttıkça güçte artıyor. Örneğin Amidon (25 derece sıcaklıkta 1 MHz frekansta) T-50 (0,5 inch çap) 49 Watt, T-130 (1,3 inch çap) 331 Watt, T-200 (2 inch çap) 794 Watt taşıyabiliyor.

Sayın TA4AU; bu anten aslında dikine kullanılan longwire antenden başkası değil . Eğer tel boyunuz çalışacağınız frekansa çok aykırı bir boyda değilse bandın ortasına tune ederseniz başında da sonunda da gayet güzel çalışıyor (7 ve 14 MHz için)  . 3,5 ta ise ki bu band 10 mt.  boyundaki bir anten için fazla uzun  dalga boyuna sahip burada  aşağı yukarı kayınca yeniden tune etmek gerekiyor. Üst bantlarda ise bir problem yok. Tabiki herkezin eli bir değil yapılan antenler arasında farklılıklar  olacaktır özelliklede kullanılan tel boyu konusunda.  QRM konusunda, vertikal olduğu için belki dipollere göre daha QRM alıyor olabilir ama çok fazla rahatsız edici değil DX performansı arayı fazlası ile kapatıyor. Ayrıca yer problemi olmaması ve maliyeti aradaki  farkı kat be kat örtüyor.

Sorularınız olursa ben de yardımcı olmaya çalışırım. 73.

Osman KIRATLI TA2VO

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git