Gönderen Konu: Deniz Telsizlerinde Duplexer mı var?  (Okunma sayısı 205 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Deniz Telsizlerinde Duplexer mı var?
« : 25 Kasım 2009, 22:18:31 »
Arkadaşlar bugün deniz telsizi kanallarından bazılarının alma ve gönderme frekanslarının farklı olduğunu keşfettim, biraz araştırınca bu cihazların telefon gibi aynı anda çift yönlü kullanılabildiğini öğrendim. Şimdi merak ettiğim bu normal telsiz boyutundaki cihazların içinde vhf duplexer mı var? varsa bunu network analizörle ayarlayıp amatör bandda kullanabilir miyiz?

Çevrimdışı TA2OD

Ynt: Deniz Telsizlerinde Duplexer mı var?
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2009, 09:04:16 »
Alma ve göndermesi farklı olan kanallarda deniz bandı telsizlerinde postane irtibatlı telefon bağlantılarında kullanılmaktadır. Aynı anda bağlanan bir telefonla gönderme frekansından sizin sesiniz giderken diğer dinlediğiniz frekanstanda size bağlanan telefonun sesini duyarsınız bu bağlantılar kesintisiz görüşmeyi sağlar. Yani duplexer yoktur
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2009, 09:08:07 »
Selamlar,

Sorulara cevap kısa olacak özür dilerim . Kısa bir bağlantı zamanım var.
Evet duplexer var.
Malesef bizim bantta kullanılması mümkün olmuyor
Selamlar
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #3 : 04 Aralık 2009, 00:19:45 »
Sorunuza kısa bir açıklama olarak.
Eskiden deniz vhf fm telsizleri full duplex çalışabiliyor idi bu cihazlar TIM e bagli TURKRADYO istasyonları ile 20-28, 80-88  gibi duplex kanallarda telefon gorusmesi / gemi-sahil arası muhabere/ yapar iken telefon gibi ptt yapmadan gorusebiliyorlardı, ve bu isi  saglamak icinde full duplex telsiz cihazlarının içinde de  duplexer  mevcut idi.
simdi imal edilen vhf fm gemi telsizleri semi-duplex calisiyor / yukarida yazılı kanallarda gorusme yaparken bu gorusme full duplex yapilmiyor.gemi ptt yapar ise  sesi sahile gidiyor .  buna ait frekans shift degeri de 4.6 MHz yani  telsiz alıcı frekansı ıle telsiz verici frekansı arasında bu fark var bu tip full duplex eski bir vhf gemi telsizi
 buldunuz ise icinde duplexer mevcut olacaktır aksi taktirde duplexer yoktur.Bulsanıza da  bu frekans shifti olan duplexeri nerede kullanabileceksiniz.o da ayri mesele.
73 de ta2bn

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 04 Aralık 2009, 01:22:45 »
Kullanma amacıyla değil merak ettiğimden sordum, çünkü gördüğüm deniz telsizleri çok büyük cihazlar değildi ve bunların içine duplexer ı nasıl sığdırdıklarını merak ettim. Ayrıca eğer bulabilirsem, okulda gerekli ekipmanlar var, uğraşıp bizim bandda çalışan bir vhf röle yapmak isterdim. ama bu cihazlarda tx-rx frekans farkının epey büyük olması dolayısıyla ayarlayamayız gibime geliyor.