Gönderen Konu: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !  (Okunma sayısı 2981 defa)

Çevrimdışı TA2IRU

Ynt: ITUPSAT-1 Bizi Çağırıyor !
« Yanıtla #20 : 30 Kasım 2009, 11:32:14 »
Konu ile ilgili ilk mesaj ve dosyalar İTÜ'ye gönderilmeye başlanmış. Görülüyor ki bir iletişim kanalı daha açılmaya başlandı. İlk gönderen İstanbul ve Gebze'deki arkadaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ederim. Darısı diğerlerinin başına.
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #21 : 01 Aralık 2009, 16:11:53 »
Bu gün arap yarımadası üzerinden gecerken beacon ları duydum ancak sonraki geçişte çok yakınımdan geçmesine rağmen herhangi bir beacon duyamadım.
Beklemeye devam
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #22 : 01 Aralık 2009, 18:18:37 »
Olsun bu konuya önem vermeniz bile önemli. Sonuçta 720 Km yukarıda bir yolcu uçağından 4-5 kat daha hızlı giden, 10 cm ebatlarında 100 mW gücündeki bir uyduyu duymaya çalışıyorsunuz. Bu geçiş süreci de ortalama 10-12 dakikalık bir ara. TLE verileriniz güncel ise programın Dönü/Radyo kısmında D/link bölümünü CW yapıp, doople etkisiyle kayan frekansı cihazınızda takip etmeliniz. Hatta bir arkadaşınız bunu değiştirirken siz anteni yükseklik ve açıya göre ayarlayabilirsiniz.

Bu arada veri gönderen arkadaşlarımız için kısa bir not geçeyim;

Onların desteklerine karşılık minnet ve teşekkür için; isimlerine özel hazırlanan katılım sertifikaları  e-posta adreslerine gönderilmeye başlandı. Bu arkadaşlarımızın çağrı işaretleri ve isimleri de yakında web sitesinde yayınlanacak. 73

Çevrimdışı TA2NCH

« Yanıtla #23 : 03 Aralık 2009, 11:36:30 »
Resimde belirttiğim pozisyonda uydudan sinyal aldım. Ses kayıt dosyasını email olarak yolladım.

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #24 : 03 Aralık 2009, 13:26:44 »
Tebrikler. 11 derecelik yükseliş açısıyla duymanız güzel başarı. Dediğiniz gibi bulunduğunuz konum oldukça açık olmalı. Kısa zamanda size sertifikanız gönderilecektir. Az önce de uydu ile ilgili bir Alman amatör telsizci konu ile ilgili bir mesaj göndermişti onu cevaplıyordum. Mesajınız da iyi denk geldi.

Çevrimdışı TA2NCH

« Yanıtla #25 : 03 Aralık 2009, 13:42:04 »
Evet bu sefer güzel duydum kayıt yapabildim. Gerçekten Heyecan verici :)

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #26 : 03 Aralık 2009, 15:10:55 »
02-12.2009 Tarihinde yerel saat itibari ile 22.53.02 de sinyal almaya başladım.Uyduyu yakalamaktan çok kayıt insanı uğraştırıyor.Ev yapımı 11 eleman UHF yagi kullandım.Fakat rotor sistemim sadece yatay tarama yaptığından yükseklik ayarı yapmaksızın duyabildim.Bunun sonucu uydu haberleşmesi için daha önce yaptığım VHF eggbater antenin UHF sini en kısa sürede yapmaya karar verdim.Diğer arkadaşlarıma katılıyorum.Bizden bir uydunun takibi heyecan vede gurur verici oluyor.Herkese selam ve saygılar.

Ali Zümrüt
     TA6P
   SAMSUN

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #27 : 03 Aralık 2009, 15:21:19 »
Herkese Merhaba,
Açıkcası bu iş bana çok heyecan verici geldi. En kısa zamanda bir anten ayarlayıp, bende dinleme kaydı almaya çalışacağım. Orbitron'u kurdum ve uyduyu rahatlıkla gözlemleyebiliyorum. AMSAT (Google üzerinden verilen yayın) ile Orbitron yayınları arasında biraz fark var. Sormak istediğim konu ise; elimde bulunan UHF yagi anteni ile dinleme yapabilmem için, antenin yönünü uydunun geldiği tarafa çevirip beklemede mi kalmam gerekiyor. Biraz bilgi alabilirmiyim?
Selamlar,

Tolga ANIL
TA2CEN

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #28 : 03 Aralık 2009, 15:25:13 »
Ali bey tebrik ederim. Yazınızda bile heyecanınız oldukça belli.  Anteni çeviriyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz, bekliyorsunuz, bekliyorsunuz hiç ses yok iken bir anda CW vuruşları kulağınızı tırmalamaya başlıyor. Sanırım en güzel an işte bu an. Orda işte, yakaladım diye gülümsediğiniz, çocukça bir sevince boğulduğunuz an. Bize ait olanı duymak bambaşka bir duygu. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı gönülden kutluyorum. Bu heyecan oldukça ve paylaştıkça bu konuda da el birliği ile yapacağımız çalışmalar gelecektir.

"....Cztttt..... Sinaaaaan seninki az önce burdan geçti, beş dakikaya kalmaz senin orda olur, sakın ha kaçırma" diye şakalaşırız artık. :)

Bu arada aklıma geldi. Uydumuz sadece işaret sinyali göndermiyor. Bunun yanında bir de telemetri verileri yayınlanıyor. Bu bilgilerle de uydunun üzerindeki çeşitli birimlerin değerlerini de okumak mümkün. Bunun için bir RF modem ile sinyali decode etmek gerekiyor.

Bir de arkadaşlardan ricam; çalışmalarını yayınlarken mümkünse uydu izleme ekranları kadar kullandıkları donanımların resimlerini de eklerlerse görsel olarak da bir katkı sağlamış olacaklardır.

----------------

Tolga bey size de merhabalar. Orbitronda yüksekli ve açı bilgilerini takip ederseniz anteni o pozisyonda doğrulttuğunuzda duyabilirsiniz. Alıcı ve anten hakkında bilgi verebilirseniz tekrar yorumlayalım mesajınızı. 73

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #29 : 03 Aralık 2009, 15:40:04 »
Sayın TB2NMR,
Ilginize teşekkürler. Biz üç arkadaş Ankara'nın değişik yerlerinden sinyal yakalamaya çalışacağız eğer becerebilirsek. Bende ICOM R7000 VHF-UHF alıcı var, anten olarak da 6 elemanlı UHF yagi anten var. Diğer iki arkadaşım benim vereceğim AOR 2002 ve Yaesu VX-6R cihazlarına UHF yagi anten takacaklar.

Yardımlarınız için teşekkürler.

Tolga

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #30 : 03 Aralık 2009, 18:31:49 »
Arkadaşlar,

Kısa sürelide bu heyacanı yaşamak isteyenler cw modu olmadanda dinleyebilirler.

01-12-2009 saat:23:50 de kısa süreli dinledigim ITUPSAT-1 uydusu ses kaydı aşagıdaki linktedir.
http://hotfile.com/dl/19422680/7078aa2/ITUPSAT_1_01122009_23_45.mp3.html

VX8r ile kendi anteni (jop anten) am modunda KN40KX lokasyonunda dinlenmiştir.

selamlar

TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #31 : 03 Aralık 2009, 20:38:45 »
Arkadaşlar,
Ben Orbitron programındaki Itupsat-1 imlecinin etrafındaki daireyi (kapsama alanı çizgisini) kaybettim. Tekrar nereden çıkartacağımı menüden bulamıyorum. Yardımcı olabilirmisiniz?
Selamlar,

Tolga

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
  • Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir.
« Yanıtla #32 : 04 Aralık 2009, 00:18:04 »

Merhaba,

Şu an bende bu uyduyu dinlemiş ve ses kayıdını yapmış durumdayım.

03/11/2009 saat 23:46.03

Cihaz :Ft 857
Anten Diamond X510
Lokasyon:KM69HU
Çayyolu / ANKARA

73's

Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Herkese 73's. Bitiniz bol olsun.
39'52'26 Kuzey, 032'39'99 Doğu,
KM69HU99XA,  Ankara / TURKIYE

web: www.postoglu.com
mail: levent@postoglu.com
 tlf:  0 532 542 43 94

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #33 : 04 Aralık 2009, 00:59:22 »
Tolga bey merhabalar;

Kapsama alanını normalde uydunun hareketli ikonuna tıkladığınızda görmeniz gerekir. Bazen kutup bölgelerinde yazılım üzerinde düzlemsel bir haritada gözlemlediğiniz için fazla yayılmadan dolayı kapsama alanını farkedemeyebilirsiniz. Eğer sorun bunlar değil ise;

Orbitron yazılımının alt kısmında bulunan sekmeli menülerde "Görsellik" kısmına girin. Burada sağ kısımda "Ayakizleri" kutucuğunun işaretli olup olmadığını kontrol edin.

Levent bey size de merhabalar;

Ben de bu konuya hiç girmeyeceksiniz sanmaya başlamıştım artık. Tebrikler. Bu arada kaydınızı göndermeyi de unutmayınız. Ankara bölgesine selam ve saygılarımla.

Aslında arkadaşlarımızın da kullandığı üzere normal antenlerle de sinyaller duyulabilmekte. Belki biz konuyu anlatırken genelde Moxon ve Yagi konusuna girdiğimiz için sadece onlarla dinlenebilir gibi yanlış bir kanı oluşmuş olabilir, düzeltmek isterim. 73

Çevrimdışı TB2NJL_SK

TA Callbook kaydı

Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
  • Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir.
« Yanıtla #34 : 04 Aralık 2009, 09:45:31 »

Merhaba Ruha bey,

Bu çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum. Bizlerin ilgisini bu konuya çektiniz. Ayrıca Erzurum'daki çalışmalarınızıda web den takip ediyorum gerçekten amatörlüğe çok katkınız oluyor. Amatörlük konusundaki çalışmalarınızın devamını diliyorum. Ankara'dan sizlere kucak dolusu sevgi ve selamlar..

73's de

Levent POSTOĞLU, TB2NJL

istasyon resmimi koymayı unutmuşum onuda ilave ettim :))
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Herkese 73's. Bitiniz bol olsun.
39'52'26 Kuzey, 032'39'99 Doğu,
KM69HU99XA,  Ankara / TURKIYE

web: www.postoglu.com
mail: levent@postoglu.com
 tlf:  0 532 542 43 94

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #35 : 04 Aralık 2009, 19:26:22 »
Levent bey, umarım istasyondaki telsizlerinizden her zaman güzel haberler duyarsınız.

Bu arada arkadaşlara bir soru soralım ve beyin fırtınasını başlatalım. ITUpSAT-1'in büyüklüğünü biliyorsunuz. 10 cm x 10 cm. Sizce bu çıplak gözle görülemez pektabi de, Türkiye'deki mevcut teleskoplarla (hani şu Jupiter'i dahi gözleyebilen türlerdeki) üzerinizden geçerken görülür mü görülmez mi? Görülürse nasıl, görünmezse neden?

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #36 : 05 Aralık 2009, 02:19:12 »
benim universiteme son sistem teleskop aldilar.www.comu.edu.tr den arastirma merkezleri/astrofizik gozlem evi sayfasini merak edenler inceleyebilir. oradaki arkadaslara bu konuyu soracagim. kayit imkanida var diye biliyorum. detayli bilgiyi bilahare verecegim.
73
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #37 : 05 Aralık 2009, 04:51:41 »
:) Sizi yormak istemem. Ama biz çoktan uzmanına sorduk zaten. Yarın gün içinde cevaplarım. Dilerseniz yine de bir danışın arkadaşlarınıza.

Bu arada her konuda yabancılar şöyle yabancılar böyle deyip duruyoruz ya hani, aşağıdaki resim sanırım onların neden öyle de bizim böyle olduğunun en basit kanıtı olabilir belki.

Bu resimde sol tarafta gördüğünüz noktasal kalabalık Avrupa'da (haritada görülebilen yerde) Swisscube uydusuna destek veren radyo amatörlerini göstermektedir. Diğer ülkelerdeki yoğunluğu siz gözünüzün önüne getirin artık.

O uydu da bir cubesat uydusu, yani ITUpSAT-1 ile;

- Aynı tip uydu,
- Aynı zamanda atıldı,
- Aynı işlevlere sahip,
- Aynı özelliklerde.

Aradaki fark ne sizce?

Farkı meydana getiren onlar değil aslında biz ve konuya ilgisizliğimiz, sahip çıkmayışımız. (Çalışmalara önem ve destek veren arkadaşlarımızı tenzih ederim)

Çevrimdışı TA2NCH

« Yanıtla #38 : 05 Aralık 2009, 08:07:18 »
Ruha bey uydumuz teleskopla sabit dursa belki görülebilir ama tahmini 4000 km hızla gittiğini düşünürsek görülemeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca resimdeki haritada nasıl yer alabileceğimiz konusunda bilgi verirseniz haritada yerimi almak isterim. 73.

Çevrimdışı TA2NCH

« Yanıtla #39 : 05 Aralık 2009, 11:10:23 »
Cihaz : Kenwood TS 2000 X
Anten : Diamond X 510