Gönderen Konu: anten swr problemi  (Okunma sayısı 391 defa)

Çevrimdışı TA7EB

anten swr problemi
« : 10 Kasım 2009, 08:54:54 »
merhabalar amatör arkadaşlar ve abiler
güneşli güzel kuru ve yağışsız bir hava varken vertikal bir antende swr iyi olurken yağışlı veya azda olsa ıslanınca neden swr alt üst olur yani 1.1 olan swr zaman zaman sonsuz veya 3-4-6 gibi yükselmeler olur
teknik olara acıklaması veya ne yapılması gerek?tabiki benim düşüncemde oldu ama tam başaramadım desem doğru olur.
şimdiden herkese tnx
ta7eb

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: anten swr problemi
« Yanıtla #1 : 10 Kasım 2009, 09:45:15 »
Ali Bey merhaba,
Anten orjinal mi imalat mi ?
fiber malzemeden mi yoksa icice gecen aliminyum malzemeden mi ?
Yuksek SWR tespit ettiginiz zaman anteni indirdiniz mi ?
Baglanti noktalarindaki yalitim zamanla eskimis olabilir ve su aliyor olabilir
antenin besleme noktasindaki (so-239 veya N disi) yer su aliyor ve bu suyu
iceride muhafaza ediyor olabilir.

Aklima bunlar geldi simdilik.
iyi gunler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA7EB

« Yanıtla #2 : 10 Kasım 2009, 17:11:50 »
orjinal daimond cp5 radyalli alüminyum radyaller bobinli yani traplı üstat
birbirine vidalamalı
her yıl bakım tamam
bu arada tabiki swr bozulunca birkaç kez söktüm bakıldı olmadı
bizlerde aynı sizin gibi düşündük metal olunca ıslanmadan sinyallerde atlama tesbiti tabiki
bu yazıyı yazarken hem bilgim olması ve bir tartışma konusu olsun diye yazdım belki sorun cözen dostlar olabilir..
ilginize tnx.
ta7eb

Çevrimdışı TA9Q

« Yanıtla #3 : 12 Kasım 2009, 11:01:54 »
unutmayalımki anten kablolarının önemide çok basına gelmeden bazı seyleri fark edemiyorsun bende bir gün ugrasırken swr bozuk oldugunu fark ettim anteni sök temizle derken taktım olmadı nerde hata var diye düsün tasın birden aklıma geldi yahu su anten kablosunu deniyeyim birde vhf anten kablosunu çıkarıp hf taktım test yaptım ki swr süper düzelmiş kablodan kaynaklandıgını tespit ettim ve bügüne kadar hiç rastlamadığım olayla karsılastım bilginize sunulur. sonuç kabloyu söktümki ne göreyim kablonun içi yanmış yapışmış özelliğini kaybetmişti.

Çevrimdışı TA7EB

« Yanıtla #4 : 12 Kasım 2009, 11:29:09 »
bizim swr kuru havada problem yok sadece yağışlı zamanlarda tabiki bizde kablo vs değişti yalnız hava yağmurlu olunca mutlaka swr bozuk ve tün gerekiyor..
ilgi ve bilginize tnx.  araştırmaya ve bilgi bekleme ye devam sonu yok....
ta7eb

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #5 : 12 Kasım 2009, 12:01:52 »
Merhaba Ali bey,

Antenlerin isolasyon noktalarında sorun olabileceği gibi, coil yada bağlantı noktalarında yer alan su tahliye deliklerinin tıkanmasıyla içine giren suyu tahliye edememesi sıkıntı yaratabiliyor.

Ayrıca kullanılan anten kablonuz zaman içinde konnektör dibinden yada zaman içinde duvar köşesi gibi sürtünmeye uygun noktalarda meydana gelebilecek aşınmalar sonuçu açılan yarıklardan içeri su girmesi kablonun empedansında değişimler ve zamanlada çürümelere yol açıyor.
Bir başka noktada kullanılan kabloya uzun süre yüksek güçlü RF uygulandığında bir süre sonra iletkenlik ve empedans değişimi gösterebiliyor.

Sözünü ettiğim hususlar burada başımıza gelen yaşanmış hadiseler olduğundan paylaşmak istedim. Umarım faydası olur.
Sorunu en kısa zamanda bulmanız dileğiyle, iyi çalışmalar dilerim.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA7EB

« Yanıtla #6 : 12 Kasım 2009, 14:54:37 »
merhaba korhan bey
infolar için tnx
ta7eb  73.s

Çevrimdışı 1B1AB

« Yanıtla #7 : 13 Kasım 2009, 01:48:25 »

yukarıda yazılmış olan sebeplerden dolayı olması mümkün ama ben daha fazla trapların üzerinde bulunan küçük havalandırma deliklerinden şüphe etmekteyım, o delikleri kontrol etmenizi tavsiye ederim, yazılanlara bakılırsa yağmurlu havalarda trapların içinde havalandırma delicikleri tıkalı olup kondansasyona sebep olabilir.
73'ler Soyer.

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #8 : 13 Kasım 2009, 02:12:58 »
Ali Bey tekrar merhaba,
Soyer Abi'nin yazdığından yola çıkarak şöyle bir şey düşündüm;
Sadece yağmurlu ortamda SWR değerininin anormalleştiğini düşündüğümüzde,
bu iş, bir şekilde su ile alakalı gibi görünüyor...
dolayısı ile, sorunun kaynağını tespit etmek için, yapabiliyorsanız,
anteni komple sudan arındırın, yani, (antenin SWR değerlerinin iyi olduğu bir zamanda - kuruyken-)
muşamba, ve benzeri bir örtü ile örtün. Hiç bir yerinden su girmeyeceğinize emin olduğunuzda
anteni her zamanki kullandığınız şekline getirin,
malum kış ayları geliyor artık ve yağmurlu günlere tesadüf edeceksiniz.
değerleri tekrar ölçün.
Antenin yağmurlu günlerdeki anormal SWR değerlerinin antendeki bir anormallik
haricinde yaşanabileceğine ihtimal vermiyorum.
Anormallikten kastım, bir şekilde su alması.
Söylediğim şekilde anteni sudan izole ettikten sonra, yağmurlu havada SWR değerlerinde anormal bir ölçüm
görmezseniz, antenin herhangi bir yerinden su aldığını, dolayısı ile bu sebepten anormal çalıştığını
kanıtlayacak ve sizin antende su izolasyanu sağlamanız gerektiğini anlamış olacağız.
Ondan sonraki kısım, suyun nereden girdiğinin bulunması ve suyun girmesinin önlenmesi olacaktır.
İyi günler.

73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA7EB

« Yanıtla #9 : 20 Kasım 2009, 14:50:39 »
evet dostlar amatör abilerim..
güzel yanıtlar alındı tarafımdan
ben memnun oldum hepsi güzel ve yapıcı cevaplar hepsini yaptı desem belki benim gibi güleceksiniz..sadece can beyin yazdığı naylon ile kapatma yapmadım ..
tabik b u arada swr bozulsada tün ile düzeliyor bunu bilmiyorum dikkate aldıkmı?..
ben bu konuyu biraz daha fazla tartışma veya bu sorunu çözmek için başlatmıştım..
herkese teşekkür ederim ...
devam edelim bakalım ne olacak sonucu...

evet ismail abim bendede aynen başladı problemm.
senin yazdığın gibi tamamen metal olup suyu görünce olan oluyor bizlerde aynı kanıda kaldık ama ta7go  can beyin yazdığı güzel fikir yalnız şu anda deneyemem naylon ile kapatmayı..
herkese 73.s
ta7eb

Çevrimdışı 1B1AB

« Yanıtla #10 : 20 Kasım 2009, 20:01:55 »
Can bey yukarıda yazmış olduklarımın anlaşılmamış olması gerekiyor ben kesinlikle trapların hava ile teması kesilmemesi gerektiğinden bahsetmekteyim. Anteni naylonla kaplamak kesinlikle bu olayı daha etkin bir hale getirecektir bundan eminim. hava alamıyan traplarda daha önce de belirttiğim gibi traplar içerisinde "kondansasyon" yani buğulaşma veya diğer bir tabirle terleme olayı gercekleşecektir bu da pek tabii en az içine su alan bir antenden farksız olacaktır. Trap üzerinde veya bazı traplarda hemen yanında bulunan delikler bu buğulaşma olayını önlamek içindir ve bunlar kesinlikle hava alabilecek şekilde açık olmalıdırlar.

Bence trapların sağ ve sol uçlarındaki plastık korucularda hiç bir çatlaklığın ve çürümenin olmadığına bu hava deliklerinin iyice açık olduğuna dikkat edilmeli. 

Başarabilirsem bu delikleri gösteren resim yüklemiye çalışacam! 

73'ler Soyer.