Sayin TA8EO
Isminizi bilmedigimden bu sekilde hitap ettim ozur dilerim.
Bildiginiz gibi Tuner de olsa Bobin anten boyunu uzatmak kapasite ise anten boyunu kisaltmalk icin kullanilir (Seri Baglandiginda). Zaman zaman antenimiz rezonansli bile olsa illaki 1:1 SWR gormek icin anten tunerinden geciririz halbuki 2:1 SWR Kullanilabilr seviyededir. ben de ayni seyi yapiyorum antenlerimin hepsi Rezonansli sadece 160 meterede kullandigim INV-L anten haric onuda kabloyu kesmeye kiyamadigim icin rezonansa getirmedim.Yarismalarda cok genis bandli calistigimizdan dolayi ornegin 7 Mhz de yeri geliyor 7030 Khz den 7250 Khz kadar calisiyoruz, 1.8 mhz de 1810 khz den 1920 kadar calisiyoruz. Anten Tunerimde aynen sizin dediginiz gibi 28 mhz 1 tur 21 mhz 2 tur, 14mhz 2,2 tur, 7 mhz 4 tur. 3.5 mhz 12 tur 1.8 mhz ise 25 tur da SWR 1:1 oluyor kondansatorlerim genis aralikli ve 700 PFlik.
Arkadasiniz dogru soylemiz paralel paglayarak kondansatorunuzu kapasitesini artirin. Fakat bu sefer yuksek frekanslarda kapasiteyi devreden cikarmaniz gerekecek. Komitator kullanmaniz gerekecek.
Bobinizin Degeri yaklasik benim gordugum kadariyle 35-40 Mikro Henry anten tuner icin oldukca elverisli.
Yanliz ayara baslarken ilk once kapasiteleri orta aciklikta durumuna getirin bobinle SWR dusmeye basladigi konumu yakalayin sonra kapasitelerle oynayin.
SELAM VE SEVGILERIMLE
YASAR GOCET
VU/TA3D